YETİM OKULLARI (YETİMLERİ GÜLDÜRMEK İSTER MİSİNİZ?)

Dünyada 400 milyon yetim var. Yani her 5 çocuktan 1'i yetim. Bu çocuklar bir araya gelse dünyanın en büyük 3. ülkesini oluşturabilecek kadar kalabalıklar. Her gün 10 bin çocuk anne veya babasını yitiriyor. Yetim çocukların %60'ı ise hayatı boyunca hiç eğitim alamıyor. Korumasız kalan çocuklar, organ mafyaları, dilenci ve fuhuş çeteleri, insan kaçakçılığı, madde bağımlılığı, suç örgütleri, çocuk askerliği ve çocuk işçiliği gibi tehditlerle karşı karşıya kalıyor. 

Deniz Feneri, hazırladığı projelerle Afrika’da ihtiyaç olan bölgelerde yetim eğitim okulları yapılmasına öncülük ediyor. Açtığımız okullar hem akademik hem de dini müfredatı kapsayan, uzak köylerden gelen çocukların barınma ve iaşe ihtiyaçlarının karşılandığı, yatılı imkânın da olduğu külliye modeli ile inşa ediliyor. Birçok farklı sebeple ailesi veya akrabası bulunmayan yetim çocuklarımız, inşa edilen yetim eğitim kurumlarında güvenle kalıyorlar. Bu kurumları gıda ihtiyacı, eğitim masrafları, çalışan istihdamı ve sosyal aktiviteler gibi birçok alanda destekliyoruz. Yetim eğitim kurumları, çocukların sığındığı bir yuva olmanın yanı sıra kendi memleketlerinden ve kültürlerinden kopmadan eğitim alabilecekleri birer okul olarak yetim çocukların hayatlarında çok önemli bir rol oynuyor.

 

Dünyanın farklı yerlerinde yetim kalan çocukların hayatına dokunmak ister misiniz?


İyilik Okulu Ankara şubesi olarak Afrika’daki yetim okullarımızla ülkemizdeki ve bölgemizdeki okullarımızı kardeş okul yapmak istiyoruz.  Kardeş Okul Projemizin amacı; öğrencilerimizin eğitsel ve sosyal yönden gelişmesi, yardımlaşma ve diğerkâmlık değerlerinin pekiştirilmesi, eğitim kurumunun sahip olduğu potansiyel ile yetim eğitim okullarımızda barınan yetimlerin maddi ve manevi olarak desteklenmesi ve bir kardeşlik köprüsü kurulabilmesi için Okul – STK iş birliğinin en üst düzeyde gerçekleşmesinin sağlanmasıdır. 


Projenin kapsamı; Derneğimiz tarafından açılan farklı sayıdaki yetim çocuğumuzun barındığı yetim okullarımızın, çeşitli alanlarda oluşturulabilecek birliktelik, iletişim ve dayanışma konusunda taraflar arasında iş birliği sağlanarak desteklenmesinden ibarettir.  Projeye sponsor olmak isteyen okullarımız bir yetim okulunun inşasını üstlenebildiği gibi isterse kütüphanesini, bilgisayar sınıfını, hobi atölyesini, spor malzemelerini, sanat malzemelerini, yatakhanesini, mutfağını veya başka ihtiyaçlarını karşılayabiliyor; mevcut yetimhanelerin yıllık masraflarına katkıda bulunabiliyor. 


İyilik Okulu Ankara şubesi olarak destek olmak, yardım götürmek, okullarımızla kardeş yapmak istediğimiz yetim okullarımız şunlardır;





Umudum Sensin Yetim Eğitim Külliyesi - Hadiya / Etiyopya


Ankara’daki imam hatipli öğrenciler, harçlıklarından kumbaralarda topladıkları bir liralarla ‘’Umudum Sensin İmam Hatipler Umut Oluyor’’ sloganıyla Etiyopya’nın Hadiya bölgesi Doişa kasabasında yatılı bir yetim eğitim külliyesi inşası başlattılar. İnşaat devam etmektedir. 270 öğrenci kapasiteli yetimhane ve eğitim külliyesinin eksiklerinin tamamlanması için siz de destek verebilir imam hatipli gençlerimizin çalışmalarına katkı sağlayabilirsiniz. Laboratuvarlar, hobi-sanat salonu, spor salonu ve atölyelerine ihtiyaç duymaktalar.





Şehit Ömer Halisdemir Yetim Eğitim Külliyesi - Afar / Etiyopya


Habeşistan'ın Afar bölgesi Asaita şehrinde Deniz Feneri Derneği'nin katkılarıyla 15 Temmuz şehiti Ömer Halis Demir adına bir yetimhane, Afrin şehidi Ömer Bilal Akpınar adına bir Mescit de yaptırıldı. Afar kabilesinin tamamı Müslüman olmasına rağmen, halkın çoğunlukla göçebe olarak hayvancılıkla geçimini sağlaması nedeniyle, eğitime erişimin en düşük olduğu bölgedir. Ayrıca Afar, ülkenin en çok susuzluğa ve kuraklığa maruz kalan bölgesidir. Bu bölgedeki Müslüman kardeşlerimizin en büyük ihtiyacı eğitim. Çünkü okuma yazma oranı nüfuslarının yüzde 5'ini geçmiyor. Bu okuldaki 200'e yakın yetim çocuğumuz projenin tamamlanmasıyla ümit ediyoruz ki, bu coğrafyadaki kendi nesillerinin eğitimlerine katkı sağlayacaklar. Laboratuvarlar, hobi-sanat salonu, spor salonu ve atölyelere ihtiyaç duymaktalar.





Halil İbrahim Erten Eğitim Külliyesi - Fildişi Sahili


Fildişi Sahili, Orta Batı Afrika’da yer alan ve nüfusunun %50’si Müslüman olan bir ülke. Fildişi sahilinde büyük bir bölümü yoksulluk içinde yaşayan halk; eğitim, sağlık ve gıda alanındaki hizmetlere ihtiyaç duymaktadır. Deniz Feneri Derneği olarak Eğitim alanındaki yoksulluğu gidermek için kurulan Halil İbrahim Erten Külliyesi 150 öğrenciye eğitim ve öğretim sunmaktadır.  Fildişi Sahili'nin Abidjan şehrinde 600 öğrenci kapasiteli okul, sağlık ocağı, idari bina ve misafirhanesi ile 2017-18 eğitim öğretim döneminde faaliyete başladı. Okulda ayrıca Deniz Feneri Derneği ile Türkiye Maarif vakfı arasında yapılan protokol gereği görevlendirilmiş bir Türk eğitimci de görev yapıyor. Laboratuvarlar, hobi-sanat salonu, spor salonu ve atölyelere ihtiyaç duymaktalar.





Aysel ve Şerif Fındıkkaya Yetim Eğitim Külliyesi - Dadaab / Kenya


Dünyanın en büyük mülteci kamplarından biri olan Kenya Dadaab’da yapılan, içerisinde 256 öğrencinin eğitim gördüğü külliye, bölgenin en büyük yetim eğitim merkezi özelliğini taşıyor. 180 yatılı öğrencinin kalacağı bir yetimhanesi, okul, hizmet binası, aş evi ve kesimhanenin bulunduğu 30 dönüm arazi üzerine yapıldı. Bu külliyede orta öğrenimini tamamlayan yetim çocuklar, üniversite eğitimini de tamamlayarak bölgenin istikbalinin değişimine katkı sağlayacaklar. Deniz Feneri Derneği külliyenin yıllık işletme giderlerini karşılamaktadır. Okulda ayrıca Deniz Feneri Derneği ile Türkiye Maarif vakfı arasında yapılan protokol gereği görevlendirilmiş bir Türk eğitimci de görev yapıyor. laboratuvarlar, hobi-sanat salonu, spor salonu ve atölyelere ihtiyaç duymaktalar.






İsmet ve Fatma Yetim Eğitim Külliyesi - Buhodle / Somali


Somali’de resmi kayıtlara göre 10 çocuktan sadece 4’ü okula gidebiliyor. Somali Buhootle’de yaptırılan İsmet ve Fatma Tahiroğlu Eğitim Külliyesinde 360’ı yatılı olmak üzere 720 öğrenci eğitim görebiliyor.İlkokuldan lise kademesine kadar 21 öğretmenle eğitim ve öğretim hizmeti veren külliyede 18 derslik, Mescit, Kütüphane, İdari binalar, Sosyal donatı alanları ile 650 öğrenci eğitim görüyor. Okulun 140 öğrencisi yatılı kalmaktadır. Resmi müfredata ilave olarak Türk kültürü ve Türk dilini öğretme amacıyla Türkiye’den gelen bir uzmanla Türkçe ders de verilmeye başlanmıştır. 2019-2020 eğitim öğretim yılında,  laboratuvarlar, hobi-sanat salonu, spor salonu ve atölyelerine ihtiyaç duymaktalar. Bu birimlerin sağlanması için yardımsever okulların desteğine ihtiyaç duymaktalar. Yetim Okullarında okuyan öğrencilerimiz sizlerin yardımını bekliyor. Siz de Afrika'da ve dünyanın diğer bölgelerinde açmış olduğumuz okullarda okuyan yetim öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilir, eğitim yardımında bulunabilirsiniz.